Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Δόλωμα Τριχιά

Με δόλωμα τριχιά (αμμοσκούληκο) αγκιστρώνουμε σχεδόν όλα τα ψάρια της ακτής. Όχι μόνο μουρμούρες αλλά και τσιπούρες, χιόνες, σπάρους, κακαρέλους, ακόμη και σαργούς και παντελήδες. Στα καλά τα χρόνια έσκαβες λίγο στην άμμο, στην άκρη της παραλίας της Ρέμβης, κι έβγαζες όσα σκουλήκια σου χρειαζότανε για το ψάρεμά σου. Οι παχιές μουρμούρες περιμένανε 20 μέτρα μακρύτερα. Στα ζαβά τα χρόνια σήμερα, πάς στο δολωματά κι αρκείσε να χρυσοπληρώνεις τριχιές τόσο λεπτές που παλιότερα ούτε που θα τις έβαζες στ’ αγκίστρια σου. Ας είναι όμως. Όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε.
Επειδή λοιπόν οι τριχιές που αγοράζουμε είναι πολύ λεπτές πια, όταν θέλουμε να δελεάσουμε τα μεγαλύτερα ψάρια του τόπου και δολώνουμε ολόκληρη την τριχιά χρειάζεται να προσέξουμε ιδιαίτερα πώς θα δολώσουμε. Ο «εισαγόμενος» τρόπος με την βελόνα είναι μια λύση αλλά το σκουλήκι ταλαιπωρείται και ψοφάει σχεδόν αμέσως. Είμαι της άποψης ότι με το χέρι και με λίγη εμπειρία η τριχιά θα περάσει εξίσου εύκολα στο αγκίστρι και στο παράμαλλο και θα είναι πιο ζωντανή. Αρκεί βεβαίως το αγκίστρι να είναι κατάλληλο και ο κόμπος λεπτός και πολύ καλά ξακρισμένος. 
1. Διπλάρι συρόμενο.    2. Αρματωσιά Up and Over.
Στα δικά μου ψαρέματα χρησιμοποιώ σπάνια βελόνα για να δολώσω ολόκληρη τριχιά. Συνήθως δολώνω σε – απαραίτητα – λεπτά αγκίστρια με μακρύ κορμό ανεβάζοντας το μισό περίπου μήκος του σκουληκιού στο παράμαλλο και το υπόλοιπο το «κουλουριάζω» στο λαιμό του αγκιστριού, αφήνοντας λίγη ουρά να παίζει. Κατάλληλα αγκίστρια για τριχιά έχει πολλά αλλά προτιμώ τα Straight Sank της Owner και τα 32813NPBLM της Mustad σε νούμερα από 3 μέχρι 6. Πολύ καλό είναι και το κλασικό 1144 της Mustad Νο 4 και 5 και τα 2άρια και 3άρια Morigen 413R. Προσέχω να μην τρυπήσω το σκουλήκι από το κεφάλι αλλά λίγο χαμηλότερα για να διατηρηθεί πιο ζωντανό και κινητικό. Δολωμένη έτσι κουλουριαστή, η τριχιά είναι πιο «συμπαγές» δόλωμα, ευνοώντας το κάρφωμα, μένει δε περισσότερη ώρα ζωντανή.  

2 σχόλια:

  1. Μπράβο σου σε ευχαριστώ για της πληροφορίες είναι πολλή χρήσιμες Πλέων δεν αγοράζω δολώματα γιατί με αυτόν τον τρόπο βοηθάω το κλασικό ψάρεμα και αν πλέων όλοι εμείς δεν αγοράζαμε θα έβρισκε ο κάθε ψαράς στον ψαρότοπο του και δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει πρώτα για να πάει για ψάρεμα και όλοι αυτοί που πλουτίζουν παράνομα θα πω ότι μόνο έτσι θα εξαλείψει η αλητεία αυτή δεν είναι επάγγελμα αρπαχτή είναι και με κακές συνέπειες για το χόμπι καλά είναι τα καταστήματα να περιοριστούν στα εργαλεία αλιείας και σε εξοπλισμό και να ξεχάσουν της αρπαχτές Ασε που όταν υπάρχει ζήτηση ξεπατώνουν τον τόπο

    Έτσι Όπως πάμε με μαθηματική ακρίβεια σε μερικά χρόνια ούτε γόπες δεν θα πιάνουμε λόγο του ξεριζωμού του τόπου

    Πόσες φορές θα το μετανιώσουμε .........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μιχάλη,
      Μ’ έβαλες να σκέφτομαι.
      Είμαι της άποψης ότι είναι χρήσιμο να μπορούμε να αγοράζουμε δολώματα αλλά έχεις δίκιο ότι οι περισσότεροι δολωματάδες είναι της αρπαχτής. Τους τόπους δεν τους ρημάζουν, τους ρημάξανε ήδη, παντού σχεδόν όπου υπάρχει ζήτηση.
      Από την άλλη, ούτε όλοι ξέρουν, ούτε όλοι μπορούν να βγάλουν τα δολώματά τους μόνοι τους άρα κάπως χρειάζεται να τα προμηθεύονται.
      Δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ως παράδειγμα προς μίμηση τις «βαρβαρικές» χώρες όπου ισχύουν αυστηροί κανόνες για όλους που ασχολούνται με την παράκτια αλιεία, ερασιτεχνική και επαγγελματική και βεβαίως πολλά δολώματα καλλιεργούνται, αφού και πολιτείες ενδιαφέρονται και επαγγελματίες επενδύουν χρήματα στις επιχειρήσεις τους.
      Στην δική μας τη χώρα τα πράγματα συμβαίνουν όπως τα λές και προσωπικά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον.

      Διαγραφή