Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Τα επτά συχνότερα λάθη του Surf casting. (7/7)

Δεν χρησιμοποιούμε φρέσκα ή κατάλληλα δολώματα.

«Ποια λες ότι είναι τα κατάλληλα δολώματα για το Surf casting ρε Θανάση;» ρωτάω ένα φίλο τις προάλλες. «Αυτά που δεν φεύγουν στο πέταγμα κι αυτά που δεν χρειάζεται να πάω στην τράπεζα πριν τον δολωματά» μου απαντά και έχει βεβαίως κάποιο δίκιο αγαπητοί συνάδελφοι.

Στο Surf και στο beach casting ψαρεύουμε με τεχνικές που ταλαιπωρούν τα δολώματα και την τσέπη μας περισσότερο από ότι άλλα ψαρέματα της ακτής. Η τσέπη μας ταλαιπωρείται ούτως ή άλλως με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλαδίτσα μας και παγκοσμίως, αλλά ένα παραπάνω όταν χρειάζεται μια ποικιλία κι αφθονία δολωμάτων για να κάνουμε το ψάρεμά μας. Εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν καλές, ιδίως για όλους εμάς τους άναυτους που δεν ξέρουμε να βγάζουμε δολώματα μόνοι μας από την γαλανή. Ο δολωματάς είναι μάλλον μονόδρομος αν εξαιρέσουμε τα όστρακα κι άλλα θαλασσινά που εύκολα βρίσκουμε εκεί που ψαρεύουμε. Πορφύρες, κατσιμάμουνα, πεταλίδες, σαλιγκαράκια, γαριδούλες κι οι μικρές αρενικόλες της αμμουδιάς, έχουν όλα τη θέση και την αξία τους ως δολώματα του Surf casting.

Για παράδειγμα, στο λιμάνι των Μουδανιών Χαλκιδικής, τον Οκτώβρη, έχω περισσότερες επιτυχίες σε πρωινά τσιπουροψαρέματα με πορφύρες παρά με άλλα δολώματα. Στην παραλία της Περαίας Θεσσαλονίκης οι 300άρες μουρμούρες προτιμούν το σαλιγκαράκι παρά τα συνηθισμένα σκουλήκια. Στην παλιό μόλο της Νικήτης στην Χαλκιδική, κυκλοφορούν μεγάλες τσιπούρες στις φυκιάδες στην ευθεία του μόλου και 100 μέτρα παραμέσα. Ξεγελιούνται πιο εύκολα με σάντουιτς πορφύρας-σαλιγκαριού παρά με τα γνωστά σκουλήκια.
Έχουν βέβαια και τα ασπροδόλια και τα ψαροδόλια την χρησιμότητά τους στο Surf και στο beach casting αλλά δεν τα έχω ψαρέψει αρκετά για να είμαι σε θέση να τα σχολιάσω.

Για τα σκουλήκια που αγοράζουμε συνήθως τι να πει κανείς. Όλα δουλεύουνε μηδενός εξαιρουμένου. Άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο, ανάλογα τον καιρό, τον ψαρότοπο και τις ορέξεις των ψαριών. Έχω δει την κυρία δίπλα μου που δεν ήθελε να δολώνει, να βγάζει απίκο σχεδόν, τσιπούρα 500-600 γραμμάρια με μια ελάχιστη ποσότητα ψόφιας τριχιάς στ’ αγκίστρι της. Δίπλα της εγώ κοψομεσιαζόμουν στα μακρινά πετάγματα κι έβαζα μισό τσουτσούνι για να πάρω ανάλογα ψάρια. Βέβαια εγώ έβγαλα τέσσερις και η κυρία μια, αλλά το γεγονός έχει τη σημασία του.
Τα στοιχεία είναι από δικά μου ψαρέματα από 17/11/2002 μέχρι και 15/01/2005 και αφορούν μόνο την τεχνική Surf Casting.

Σημασία έχουν πολύ περισσότερο οι προσωπικές παρατηρήσεις του καθενός μας σε βάθος χρόνου. Από τις δικές μου σημειώσεις μια χαρακτηριστικής 2ετίας προκύπτουν τα εμφανιζόμενα στον Πίνακα για την καταλληλότητα των δολωμάτων στο Surf Casting.
Αντιλαμβάνεται κανείς βεβαίως ότι για να είναι απολύτως αντικειμενικές οι συγκρίσεις του Πίνακα θα χρειαζόταν σε κάθε ψάρεμα να χρησιμοποιούταν όλα τα είδη δολωμάτων που συγκρίνονται. Καλή είναι η πληθωρικότητα αγαπητοί συνάδελφοι και πάντα βοηθά στο ψάρεμα αλλά μέχρις αυτού του σημείου δεν έχω φτάσει ακόμα.

Όπως και να έχει, με όσα στατιστικά κι αν χρησιμοποιήσουμε για το ψάρεμά μας παραμένει γεγονός κάτι που υποστηρίζω αρκετά συχνά. Το ψάρεμα δεν είναι θετική επιστήμη ούτε έχει δεδομένα κι αξιώματα. Κανόνες υπάρχουν βεβαίως αλλά οι εξαιρέσεις είναι πάρα πολλές.

Εξαιρέσεις όμως υπάρχουν λίγες όταν ψαρεύουμε με ψόφια ή ταλαιπωρημένα δολώματα. Κατά κανόνα, ψάρια δύσκολα θα πιάσουμε σε αυτήν την περίπτωση και μάλλον όχι τα καλά και τα καλύτερα του τόπου. Κινδυνεύουμε επίσης να τα χάνουμε από το αγκίστρι μας πετώντας με τη δυναμική τεχνική που χρησιμοποιούμε συνήθως. Αν και μερικοί συνάδελφοι υποστηρίζουν ότι το δόλωμα είναι πιο ελκυστικό αν έχει «πάρει» λίγο και μυρίσει πιο έντονα, στην πραγματικότητα δύσκολα θα φάνε τα καθαρά ένα δόλωμα σε κακή κατάσταση.
Δύσκολα θα φάνε κι ένα δόλωμα άγνωστο γι αυτά. Είναι πολύ γνωστό ανέκδοτο στο εξωτερικό τα διάφορα σούπερ δολώματα, φυσικά και τεχνητά, που πιάνουν ψαράδες και όχι ψάρια. Για να μην γελούν μαζί μας τα ψάρια λοιπόν καλύτερα να επιλέγουμε τα δολώματά μας σύμφωνα με το βυθό που θα ψαρέψουμε και τη μορφολογία του. Σε αμμούδες με φαραώ μπορεί να πάρουμε κάποιο ψάρι αλλά με άλλα σκουλήκια και τσουτσούνια μάλλον θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αντιθέτως σε βυθούς που κάνουν πλάκες και βραχάκια το φαραώ είναι αποτελεσματικότερο. Τα ντόπια δολώματα, αυτά που βγαίνουν από τα ίδια νερά που ψαρεύουμε, είναι η καλύτερη επιλογή αλλά καλύτερα να μην συγχέουμε την εντοποιότητα με το είδος του δολώματος. Ακούω πολλές φορές ότι επειδή στα νότια δεν κάνει μαύρο, το σκουλήκι αυτό δεν δουλεύει καλά εκεί. Στην πραγματικότητα και μαύρα έχει παντού και δουλεύουν παντού καλά όταν ο βυθός είναι ο κατάλληλος (άμμος, αμμόλασπη, άσπρα-μαύρα). Κάπως έτσι είχαν παρεξηγήσει και το φαραώ εδώ στα βόρεια. Δεν το ξέρανε οι ντόπιοι και πιστεύοντας τους…ειδικούς για την εντοποιότητα δεν του έδιναν σημασία. Όταν είδαν τις ψαρούκλες που προσελκύει αυτό το σκουλήκι άλλαξαν γνώμη. Ας θυμόμαστε καλύτερα ότι στην ανατολική Μεσόγειο ο βυθός και τα πλάσματά του διαφέρουν λίγο έως καθόλου από τόπο σε τόπο.

Για τα εισαγόμενα δολώματα προσέχουμε να παρομοιάζουν αυτά που ζουν στα δικά μας νερά και τα χρησιμοποιούμε άφοβα. Ο ακροβάτης και το κορεάτικο για παράδειγμα, μοιάζουν πολύ με τη δική μας νηρηίδα, ένα σκουλήκι που ζει σε πολλές θάλασσες. Μου έχουν δώσει αρκετά ψάρια και τα δυό, (όχι στο Surf casting ακόμη), σε αντίθεση με το αμερικάνικο που δεν μοιάζει αρκετά με τα δικά μας σκουλήκια και μέχρι τώρα μου έχει δώσει ελάχιστα ψάρια.

Εισαγόμενα ή Ελληνικά προσέχουμε τα δολώματά μας να είναι ζωντανά και κινητικά, να ταιριάζουν στο βυθό που ψαρεύουμε ή αν κάνουμε πειραματισμούς να είναι ανάλογοι με τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες – φυσικές και επίκτητες – των ψαριών που ψαρεύουμε. Τις επιτυχημένες συνταγές τις γράφουμε να μην τις ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε επίσης τι φάγανε τα ψάρια που και πότε. Στο κάτω κάτω μπρος στα ψάρια τι είναι λίγη στατιστική;

Τελειώνοντας αυτή την ενότητα των επτά συχνότερων λαθών του Surf casting, και επειδή επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως που λένε κι οι παλιοί, ξαναβλέπουμε το Σχήμα 1 από το πρώτο τμήμα της σειράς ως μικρή περίληψη όλης της ενότητας. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι εξετάζουμε την διαδοχική σειρά των συχνότερων αιτιών που φέρνουν καλό ή πιο μέτριο αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι διαβάζουμε και ερμηνεύουμε το Σχήμα 1 με την ακολουθία σειράς που έχει. Δηλαδή, σύμφωνα με τη σειρά στο σχήμα δεν έχει ουσία να έχουμε τα καλύτερα δολώματα (7) αν είμαστε σε λάθος τόπο (2). Κάθε ζευγάρι αιτιών της απεικόνισης αυτής παράγει ένα μερικό αποτέλεσμα που δυσχεραίνει ή διευκολύνει το αποτέλεσμα που παράγεται από το επόμενο ζευγάρι. Μέχρι που όλα καταλήγουν στον τελικό απολογισμό του ψαρέματός μας που αν όλα πάνε καλά θα είναι ψάρια καλά, βαριά και αρκετά για το τραπέζι μας, (δεν μας τα ευχόμαστε για να τα έχουμε). Καλά δελφίνια αγαπητοί συνάδελφοι.

2 σχόλια:

  1. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you may be a great author.
    I will ensure that I bookmark your blog and will often come back someday.
    I want to encourage that you continue your great job, have a nice morning!
    Also visit my web site : personal loans poor credit

    ΑπάντησηΔιαγραφή