Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Λαβράκια στα τυφλά


Πήγε λέει η αλεπού στο παζάρι κι ήτανε ημέρα Σάββατο. Πήγα και ‘γώ την περασμένη Παρασκευή, μετά από πέντε μήνες χωρίς ψάρεμα για βραδινό από την ακτή και δεν πήρα φακό…..
Κι ούτε φεγγάρι είχε, ούτε και κανένας άλλος συνάδελφος αψήφησε τον νοτιά. Μόνος σ΄ όλη την παραλία του Ποταμού, μέσ’ την μαυρίλα, με μόνο φως αυτό της καμπίνας του αυτοκινήτου που μόνο μέσ’ την θάλασσα δεν το κατέβασα το καημένο για να βλέπω τουλάχιστον να δολώνω.  
Ας είναι όμως. Είχε και την πλάκα του το πράμα. Να τρέχω πανικόβλητος μεσ’ την μαυρίλα με κόντρα νοτιά δεν το ‘χα ξαναπάθει. Άσε που έφερνα τα ψάρια στα τυφλά ανάμεσα από τα φύκια και τα κύματα που σκάζανε με δύναμη στην παραλία. Κι άμμα ένα λαβράκι δυό κιλά αποφασίσει να κινηθεί παράλληλα με το τελευταίο κύμα και χτυπιέται για να ξαγκιστρωθεί, άντε να το κουμαντάρεις χωρίς να ξεχωρίζεις την πετονιά σου.
Ευτυχώς που το μέρος το ξέρω καλά και πήγα αρκετά νωρίς. Πρόλαβα να στήσω και να αρματώσω τα καλάμια με την άνεσή μου κι έκανα, ως είθιστε, και τρεις παραπάνω  αρματωσιές. Μόλις άρχισε να σκοτεινιάζει χτύπησε το πρώτο ψάρι και τότε αντιλήφθηκα ότι δεν είχα φακό μαζί μου. Με πιάσανε τα γέλια, κατέβασα το αυτοκίνητο δυό μέτρα πρίν το νερό και συνέχισα ακάθεκτος για τις επόμενες δύο ώρες.    
Επί του τεχνικού μέρους, το ψάρεμα είχε τα τυπικά χαρακτηριστικά του ψαρέματος της ακτής. Πρωταρχικό ρόλο έπαιξαν ο καιρός και ο τόπος. Ο δυνατός νοτιάς ανακάτευε τη θάλασσα προκαλώντας την έντονη κινητικότητα των ψαριών που κυνηγούσαν άφοβα μέσα στα κύματα. Ψάρευα με τηλεσκοπικά surf καλάμια – ό αέρας δεν ήταν και τόσο δυνατός ώστε να χρειάζονται δίσπαστα – εμπρός από ένα νταλιάνι, με ρίψεις σε όλο το μήκος της θάλασσας στην αρχή και συγκεντρωμένες στο πρώτο κύμα στη συνέχεια. Με δύο – τρείς ακροβάτες δολωμένους σε Mustad 1144 νούμερο 2/0 στόχευα το πρώτο (το μακρινότερο) παράλληλο με την ακτή κανάλι που δημιουργείται από τα κύματα, εκεί που κινούνται τα λαβράκια αναζητώντας ότι ξεθάβεται από το βυθό. Το τελευταίο κανάλι, το κοντινότερο στην ακτή, που μπορεί να μην είναι μακρύτερα από 20 μέτρα, είναι συνήθως βαθύτερο και κρατάει περισσότερα ψάρια αλλά σε ‘κείνο τον τόπο είναι γεμάτο με φύκια που φέρνει ο νοτιάς με συνέπεια τα δολώματα να καλύπτονται γρήγορα απ’ τη μαλαστούπα και να μην ψαρεύουν σωστά.        
Με ρίψεις στο πρώτο κύμα, αρματωσιές απλές και δυνατές, διπλάρι με swivel knot και περαστό μονάγκιστρο, βαριά μολύβια που δεν ξεσέρνουν, κοντά παράμαλλα και πολλά σκουλήκια δολωμένα σε μεγάλο αγκίστρι κουλουριαστά και με τις ουρές να παίζουν, το αποτέλεσμα της «τυφλής» βραδιάς ήταν πέντε λαβράκια, επτά κιλά σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου