Πραγματικό surf casting πρωτοείδα, στα Κανάρια το ’89, από κάτι Βρετανούς που κοψομεσιαζότανε εμπρός από μια θάλασσα σκέτη κόλαση από τη ρεστία. Εκεί και τότε έβαλα τα γέλια. Στη συνέχεια μόνο τα κλάματα που δεν έβαλα όταν είδα τους σαργούς που κουβαλήσανε στο ξενοδοχείο.
Από τότε το παλεύω και ‘γω προσπαθώντας να πιάσω το όνειρο των 200 μέτρων (λέγε με 150), και τις σπαρίδες τέρατα που δεν πείθονται να πλησιάσουν σε πιο λογικές αποστάσεις από την ακτή.
Το να ψαρεύεις όμως στο κύμα, να κάνεις Surf casting δηλαδή, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ούτε και περιορίζεται στα μακρινά πετάγματα. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους και απαιτεί εντελώς ειδικευμένο εξοπλισμό για να δώσει αποτέλεσμα. Είναι τόσο στενά τα περιθώρια λάθους που αν δεν κατέχουμε καλά το «σπόρ» και αν ο εξοπλισμός μας έχει ελλείψεις, τότε καλύτερα να ψαρέψουμε με άλλο τρόπο, γιατί ψάρια δεν θα πιάσουμε.
Αν είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε κύριοι αυτής της εξαιρετικά προκλητικής και αποδοτικής τεχνικής θα πρέπει να εννοήσουμε ότι χρειάζεται χρόνο, κόπο και κάποια έξοδα για να φτάσουμε να αναγνωρίζουμε τι κάναμε σωστά και τι λάθος, να αντιμετωπίζουμε το ψάρεμά μας με αυτοπεποίθηση και φυσικά να πιάνουμε ψάρια.
Ξεπερνώντας τα βασικά και με την προϋπόθεση ότι έχουμε συγκεντρώσει κάποιες εμπειρίες με αυτό το στυλ ψαρέματος είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τα λάθη που κάνουμε συχνότερα. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να ταυτοποιήσουμε τα επτά πιο κοινά λάθη του Surf casting και να βρούμε τις μεθόδους που θα μετατρέψουν το λάθος σε πλεονέκτημα και θα μας βοηθήσουν να ψαρεύουμε καλύτερα. Στο Σχήμα 1 βλέπουμε επτά κοινά λάθη που όλοι μας λίγο ή πολύ κάνουμε στα ψαρέματά μας και θα μας απασχολήσουν στα επόμενα θέματά μας. Με το σκεπτικό αιτίας και αποτελέσματος και με τη σειρά προτεραιότητας που εμφανίζεται στο Σχήμα 1, θα ασχοληθούμε με τα εξής θέματα:
1. Δεν ψαρεύουμε νύχτα, κυρίως για σπαρίδες και λαβράκια ή δεν ψαρεύουμε τις κατάλληλες μέρες και ώρες.
2. Δίνουμε πολύ σημασία στις φήμες ή στις παραπλανήσεις σχετικών και μη για τους ψαρότοπους
3. Χρησιμοποιούμε πολύ λεπτές ή ακατάλληλες αρματωσιές
4. Δεν έχουμε την ετοιμότητα ή την δυνατότητα να ψαρέψουμε τα μεγάλα ψάρια
5. Χρησιμοποιούμε ακατάλληλα ή στομωμένα αγκίστρια και
6. ακατάλληλους ή ατημέλητους κόμπους
7. Δεν χρησιμοποιούμε φρέσκα ή κατάλληλα δολώματα
Να λοιπόν το πρώτο και σημαντικότερο – κατά την άποψή μου – από τα λάθη που κάνουμε συχνότερα, ψαρεύοντας με Surf casting.
1. Δεν ψαρεύουμε νύχτα, κυρίως για σπαρίδες και λαβράκια ή δεν ψαρεύουμε τις κατάλληλες μέρες και ώρες.
Στην πραγματικότητα αγαπητοί συνάδελφοι αναφερόμαστε σε διττό πρόβλημα και φυσικά έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Κατ΄ αρχήν έχουμε το απαραίτητο νυχτερινό ψάρεμα που πολλές φορές λόγω κόπωσης ή υποχρεώσεων δεν το κάνουμε ή δεν το ολοκληρώνουμε, δεν ψαρεύουμε μέχρι την άλμπα[1] δηλαδή. Έπειτα έχουμε τη μεγάλη σπαζοκεφαλιά, πότε τρώνε τα ψάρια και ποιες είναι οι καλύτερες μέρες και ώρες.
Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να καταλάβουμε ότι είναι άλλο θέμα να μην ψαρεύουμε βράδυ και άλλο να μην ψαρεύουμε τις «καλές ώρες». Το βραδινό Surf casting σε καλές ώρες είναι αποτελεσματικότερο βέβαια άλλα έστω και σε άσχετες μέρες και ώρες το βραδινό θα μας δώσει κάποια ψάρια. Έχουμε και λέμε λοιπόν :
· Δεν ψαρεύουμε νύχτα, κυρίως για σπαρίδες και λαβράκια.
Νυχτερινό εννοούμε το ψάρεμα που κάνουμε από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την άλμπα. Πολλές ώρες και δύσκολες ιδίως το χειμώνα. Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να ψαρεύουμε όλο το βράδυ. Σίγουρα όμως, αυτό που εννοούν μερικοί συνάδελφοι νυχτερινό από τις 20:00 μέχρι τις 23:00 είναι λίγο.
Ας πάρουμε όμως το θέμα μας από την αρχή. Για όλες τις σπαρίδες, το πιο αποδοτικό ψάρεμα από την ακτή με Surf casting γίνεται από το ηλιοβασίλεμα και μέχρι πριν την αυγή. Μουρμούρες, σκαθάρια, σαργοί, χιόνες, φαγκρόπουλα, συναγριδόπουλα, και όλα τα λοιπά «καθαρά» θα πιαστούν πολύ ευκολότερα στις αρματωσιές μας το βράδυ παρά την ημέρα. Αυτός ο κανόνας έχει δυο εξαιρέσεις. Τα μεσημέρια και τις τσιπούρες. Για λόγους που δεν προλαβαίνουμε να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο, όλα τα ψάρια της ακτής τρώνε καλά στις αρματωσιές μας τα μεσημέρια, χειμώνα – καλοκαίρι. Για τις τσιπούρες ισχύει ότι ισχύει για όλες τις όμορφες κυρίες. Είναι απρόβλεπτες. Τρώνε εξίσου καλά το βράδυ, το ξημέρωμα, το ηλιοβασίλεμα και όταν πιάνουν τα κρύα μετά τις 10:00 και μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Τα λαβράκια στο Surf casting είναι πολύ συναρπαστικά. Για να φέρουμε ένα ψάρι δύο κιλών από τα 150 μέτρα μακριά, σέρνοντας μαζί του και ένα μολύβι 120 γραμμαρίων, θα περάσουμε μερικά λεπτά αγωνίας και αβεβαιότητας για την ψαροσύνη μας και θα δοκιμάσουμε αρκετά σκληρά τα όρια του εξοπλισμού μας. Θα γίνουν τα αγαπημένα μας ψάρια όταν ψαρεύουμε με Surf casting. Θα πετάξουν απότομα το ασανσέρ μας ψηλά και θα το κολλήσουν πάνω στο καλάμι μας, το οποίο θα λυγίζει δραματικά πάνω στη βάση του προς τη θάλασσα, μέχρι να το πάρουμε στα χέρια μας ξέπνοοι από την τρεχάλα και τον πανικό. Όσο σαματά όμως και να κάνουν τελικά θα τα πιάσουμε στα χέρια μας, εκτός και αν κάνουμε σοβαρά λάθη και κυρίως αν αφήσουμε μπόσικα στη μάνα μας όταν τα φέρνουμε. Ακόμη και τα φρένα του μουλινέ χρειάζεται να είναι λίγο πιο σκληρά από τη συνήθη ρύθμισή τους. Αν ψαρεύουμε με μουλινέ bait runner που έχει διπλά φρένα, το κάτω φρένο δεν πρέπει να είναι μαλακό για να μην πάρει το ψάρι πολλά φρένα όταν φάει. Προσωπικά όταν χρησιμοποιώ ασανσέρ για δείκτη στο Surf casting δεν χρησιμοποιώ μουλινέ με διπλά φρένα. Η λάσκα που αφήνω για να κρεμάσω το – συνήθως βαρύ – ασανσέρ μου φτάνει για τα «λογικά» ψάρια.
Για να πιάσουμε όμως λαβράκια με Surf casting είναι σχεδόν απαραίτητο να τα ψαρέψουμε νύχτα. Με κάλμα σε μικτό βυθό θα τα αναζητήσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε να πετάξουμε την αρματωσιά μας, εκεί που κάνουν παρέα με τις τσιπούρες και τις λοιπές σπαρίδες. Με ρεστία ή κύμα, σε οποιοδήποτε είδος βυθού, τα ψάρια θα έρθουν εκεί που σκάει το κύμα και συνεπώς εκεί θα πέσουν και οι αρματωσιές μας.
Ότι ψάρια όμως και να ψαρεύουμε τη νύχτα από την ακτή χρειαζόμαστε κατάλληλο και ειδικά προσαρμοσμένο εξοπλισμό. Φως, ειδικοί δείκτες για τα καλάμια, μεγαλύτερες διάμετροι στις αρματωσιές και κατάλληλα ρούχα για τη υγρασία ή το κρύο είναι όλα απαραίτητα για να κάνουν το ψάρεμά μας ασφαλές κατ΄ αρχήν, άνετο και αποδοτικό. Θα χρειαστεί λοιπόν να συζητήσουμε το θέμα στα καταστήματα που εξυπηρετούν τα «ψαρευτικά» μας ή να παραδειγματιστούμε από τον εξοπλισμό φίλων ψαράδων και να κάνουμε τις επιλογές μας. Προσοχή όμως σε οτιδήποτε σχετίζεται με την ασφάλειά μας. Το νυχτερινό Surf casting έχει να δώσει πολλά ψάρια και πολλές ωραίες αναμνήσεις αλλά ο καιρός και κυρίως η νύχτα θέλουν προσοχή γιατί οι απρόβλεπτες καταστάσεις είναι σύνηθες φαινόμενο.
[1] Οι ώρες της άλμπας είναι οι ώρες πριν το πρώτο φως της αυγής. Το καλοκαίρι από τις 4:30 περίπου και το χειμώνα από τις 5:30. Στα βιβλία, το τέλος της άλμπας λέγεται αστρονομική αυγή (Astronomical dawn) και ορίζεται όταν ο ήλιος είναι 18ο κάτω από τον ορίζοντα και μόλις κι αρχίζει να φωτίζει τον ουρανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου